Zašto bi trebalo da pređete na prirodnu kozmetiku?

Zašto bi trebalo da pređete na prirodnu kozmetiku?

Prirodna kozmetika se, kao što sama reč kaže, sastoji isključivo od sirovina prirodnog porekla, kao što su: etarska i biljna ulja, voskovi, hidrolati, tinkture, vitamini i slično.

Etarska ulja su same esencije aromatičnih biljaka poput: lavande, matičnjaka, nane, timijana, ruzmarina, kamilice itd. To su isparljiva organska jedinjenja koja se rastvaraju u uljima i hidrofobična su.

Stoga se biljna ulja zovu i noseća jer se u njima rastavraju esencijalna ulja, na taj način ih koža bolje i upija jer tad sporije isparavaju. Važno je biti oprezan sa rukovanjem esencijalnim uljima,

ne nanositi ih nerazblažene na kožu bez prethodne konsultacije. Najbolje je da se edukujete i porazgovarate sa nekim aromaterapeutom u koga imate poverenja. Kada se pravilno koriste esencijalna ulja donose

brojnje dobrobiti za čitav organizam.

Tri glavna razloga zbog kojih bi trebalo da pređete na prirodnu kozmetiku:

1. Prirodna kozmetika ne stvara zavisnost kože kao komercijalna. Vremenom koža postaje rezistentna na hemijske sastojke iz sintetičkih krema, pa samim tim učinci izostaju.
2. Koža upije za godinu dana 2kg toksina upotrebom komercijalnih kozmetičkih preparata! Sa svakim proizvodom koji koristite, dolazite u direktan kontakt sa hemikalijom koja se nalazi u sastavu tog proizvoda.
Isto tako, obrnuto, kada koristite prirodnu kozmetiku, ne samo što će Vam biti zahvalna Vaša koža, već preko nje apsorbujete etarska ulja sa raznim dobrobitima za ceo oprganizam. Postoje podaci da se 60% onoga što na kožu nanesemo apsorbuje i završi u krvotoku, pa sad vidite...
Na primer, utrljavanjem ulja ili kreme koja sadrži etarsko ulje lavande na stomak, na taj način Vi možete ublažiti bolove u želudcu, a i takođe udisanjem isprarenja ovog ulja Vi dovodite
Vaš um u jedno smireno stanje. Inače, stomak spada u delove tela koji najbolje upijaju, a lavanda je poznata po tome da smiruje anksioznost, uspavljuje i pozitivno utiče na depresiju. Čulo mirisa je jedino čulo kojim upravlja amigdala i limbički sistem - to su delovi mozga koji su odgovorni za raspoloženje i emocije.
3.Korišćenjem prirodne kozmetike učestvujete u smanjivanju negativnog uticaja na našu okolinu. To se dešava jer kada koristite prirodnu kozmetiku ona je najčešće upakovana u ambalaže koje su manje ekološki štetne.
Pakovanja u kojem se nalazi naša industrijska kozmetika nisu na prvom mestu po stepenu biorazgradivosti. Takođe, tu je i zemljište zagađeno pesticidima na kojem se uzgajaju neki od sastojaka, kao i genetski modifikovane biljke.
Nadam se da će Vam ova tri, po meni najbitnija razloga otvoriti oči i povesti Vas na stranu prirode i zdravlja.

S' obzirom da je prirodna kozmetika dosta skuplja zbog svojih sastojaka, ako ništa drugo predlažem ljudima koji nisu trenutno u mogućnosti da koriste biljna ulja umesto kupovnih krema. Na primer, shea buter je i sam po sebi odličan za suvu i oštećenu kožu, nevenovo ulje i melem čine čuda, kokosovo ulje ima i antibakterijska svojstva itd.

 

 

Nazad

1 comment

Tekstovi su Vam vise nego kvalitetni, moram da priznam. Citam ih redovno i koristim Vase savete u svakodnevnoj nezi koze i kose. Ono sto mene u poslednje vreme zbunjuje je dosta clanaka o upotrebi hidrogenizovane vode. Da li mozete da napisete neki tekst o tome kako bismo znali da li to treba koristiti i na koji nacin. Hvala unapred

Snezana Jankov

Ostavi komentar